Rode Ogen

Heeft u ook wel eens last van rode ogen? Verschillende factoren kunnen ervoor zorgen dat uw ogen zich meer moeten inspannen dan nodig is en u niet meer comfortabel scherp kunt zien. Dit kan zorgen voor het verkleuren van uw oogwit. Er zijn verschillende oorzaken aan te geven voor rode ogen.

Zo kunt u last hebben van een virus.  Een simpele verkoudheid kan al zorgen voor rode ogen. Hier­bij zal de roodheid wegtrekken als u goed uitgeziekt bent. Daarnaast kan roodheid in uw oogwit wij­zen op allergieën. Dit kan een allergie voor een bepaalde stof zijn, zoals bijvoorbeeld bij hooikoorts of u kunt ergens gevoelig voor zijn, zoals sigarettenrook. Het kan echter ook zijn dat u een aller­gische reactie heeft op uw lenzenvloeistof of dat uw lenzen niet goed meer passen. Wij kunnen u verschillende typen lenzen en lenzenvloeistoffen adviseren om ervoor te zorgen dat u comfortabel kunt blijven kijken.

Heeft u vaak hoofdpijn, brande­rige ogen of wazig zicht? Dan kan het zijn dat u last heeft van vermoeide ogen. Daar kunt u gemakkelijk zelf al een aantal dingen aan doen. Komt er bijvoorbeeld op uw kantoor voldoende daglicht binnen? Daglicht heeft een positief effect op uw ogen. Ook regelmatige pauzes van uw beeldscherm­werk zijn aan te raden, dit zal al voor veel verlichting zorgen.

Heeft u na het toepassen van deze tips nog last van rode en/of vermoeide ogen? Wellicht hebben uw ogen veel moeite met scherpstellen. Het kan zijn dat u al een bril draagt, maar dat deze niet optimaal is afgesteld voor ge­bruiksmomenten. Tijdens een oogonderzoek kunnen wij de precieze oorzaak van uw rode ogen achterhalen. Indien de opticien na het uitvoeren van het oogonderzoek aanleiding heeft tot verdere actie dan zal, na overleg met de aanwezige optometrist, de huisarts geïnformeerd worden. Deze zal bepalen of er wordt doorverwezen naar een oogarts. Heeft u ook last van rode ogen en bent u benieuwd naar de oorzaak? Maak dan eens een afspraak!

Jan van Leeuwen

Jan van Leeuwen (Optometrist)