Nooit te druk voor oogdruk

Een verhoogde oogdruk, of glaucoom, is een chronische oogaandoening die vaak voorkomt. Als uw oogdruk verhoogt, kan dit uw oogzenuw beschadigen. Hierdoor wordt uw zicht langzaam slechter. U gaat steeds minder zien waardoor er kokerzicht kan ontstaan. Het zal dan lijken alsof u door een smalle koker kijkt.

Een verhoogde oogdruk is een stiekeme aandoening. Doordat uw hersenen wazige of blinde vlekken zelf in staat zijn op te vullen en uw ene oog uitval aan het andere oog op kan vangen, merken veel mensen niet dat hun gezichtsveld versmald. Ook zijn de symptomen van een verhoogde oogdruk pijnloos, waardoor veel mensen niet weten dat ze last hebben van glaucoom. Het is dus raadzaam om vanaf een bepaalde leeftijd uw ogen hierop te blijven checken. Glaucoom komt voor bij mensen ouder dan 40 jaar of bij mensen met een familielid met glaucoom. Ook mensen met een te hoge of te lage bloeddruk, mensen met hart- en/of vaatziekten of een sterke bij- of verziendheid hebben meer kans op een verhoogde oogdruk.

Omdat een verhoogde oogdruk een sluimerende aandoening is, kan het zijn dat u dit pas te laat opmerkt. Doormiddel van een snelle, preventieve check kunnen wij in enkele minuten een eerste indicatie geven van uw oogdruk. Door dit regelmatig te blijven controleren, kunnen problemen zoals tunnelvisie voorkomen worden. Twijfelt u aan uw zicht of gezichtsveld? Loop dan ook eens bij ons binnen voor een snelle meting.

Onze opticiens kunnen doormiddel van een oogdrukmeting achterhalen of u een verhoogde oogdruk heeft. Bij een onderzoek naar glaucoom onderzoeken wij ook uw gezichtsveld en uw oogzenuw wordt bekeken. Glaucoom is prima te behandelen, maar de ontstane schade is onomkeerbaar. Laat dus regelmatig uw ogen controleren. Bent u benieuwd naar de gezondheid van uw ogen? Maak dan eens een afspraak, wij informeren u graag.

Hans van Leeuwen

Hans van Leeuwen (Optometrist)