Gaat uw kind scherp het schooljaar in?

De zomer vliegt voorbij en uw zoon en/of dochter gaat straks weer naar school. Tijdens de schooldag kijkt uw kind naar een (digitaal) schoolbord, tablet of laptop. Wist u dat er dan om extra inspanning gevraagd wordt van zijn of haar ogen? Hierdoor kunnen eventuele oogproblemen aan het licht komen. Uit onderzoek is gebleken dat één derde van de kinderen tussen de 6 en 12 jaar oud last heeft van het gezichtsvermogen.

Kinderen kijken tegenwoordig een stuk intensiever dan dat het 30 jaar geleden het geval was. Door de komst van computers, laptops, tablets en digitaal lesmateriaal is het noodzakelijk dat uw kind goed ziet. Oogklachten bij kinderen worden vaak niet herkend. Zo kan uw zoon of dochter bijvoorbeeld last hebben van hoofdpijn, vermoeidheid of branderige en/of rode ogen. Aanhoudende klachten als deze kunnen een teken zijn van de behoefte aan een hulpmiddel voor de ogen. Daarnaast kan het zijn dat uw kind zich minder goed kan concentreren tijdens zijn of haar lessen, als gevolg van deze mogelijke oogproblemen.

U denkt bij klachten wellicht niet meteen aan een bezoek aan de opticien. Toch is het aan te raden om de groeiende ogen van uw kind regelmatig te laten onderzoeken bij uw specialist. Eventuele afwijkingen aan de ogen zijn vaak goed op te sporen en te verhelpen. Met behulp van een oogmeting kunnen wij al snel zien of uw zoon of dochter nog wel helemaal scherp ziet.

Al vanaf een leeftijd van 8 jaar kunnen wij een oogmeting bij uw kind uitvoeren. Is uw kind jonger? Dan verwijzen wij u door naar de oogarts. Om voor een oogonderzoek de tijd voor u te kunnen nemen, werken wij graag op afspraak. Samen met u zorgen mijn collega’s en ik ervoor dat uw kind altijd scherp het schooljaar in gaat!

Wouter van Leeuwen

Wouter van Leeuwen (Oogprofessional)