Groene of grijze staar?

Een optometrist is niet alleen bezig met het uitvoeren van precieze oogmetingen en het adviseren van monturen. Maar is tevens getraind in het detecteren van eventuele oogziektes of –aandoeningen. Door de specifieke kennis kan de optometrist u uitgebreid informeren. Zo weten veel mensen niet wat de verschillen zijn tussen groene en grijze staar.

In de volksmond wordt de oogaandoening glaucoom nog vaak ‘groene staar’ genoemd. Deze term is verouderd en wordt in de medische wereld echter niet meer gebruikt. Glaucoom is namelijk een ziekte waarbij de oogzenuw aangetast is. Dit wordt meestal veroorzaakt door een verhoogde druk in de oogbol. Door het afknellen van de oogzenuw wordt de verbinding tussen het oog en de hersenen langzaam beschadigd.

Bij grijze staar (cataract) is de ooglens troebel. Hierdoor kan het licht het netvlies niet goed meer bereiken. Om die reden ervaart men een wazig zicht. Algemene klachten van grijze staar kunnen dubbel zien, slecht zien en minder contrast waarnemen in het donker zijn. Staar kan ook erfelijk worden doorgegeven of ontstaat bij een ziekte. Gewoontes als roken, alcoholgebruik en ongezonde voeding verhogen de kans op het krijgen van staar.

Kortom grijze of groene staar hebben allebei betrekking op het oog, maar hebben niets met elkaar te maken. Wanneer u twijfelt over de kwaliteit of gezondheid van uw ogen, is het aan te raden om een afspraak met onze optometrist te maken. Deze kan met behulp van kennis en apparatuur de gezondheid van uw ogen in kaart brengen.

Harry van Leeuwen

Harry van Leeuwen
(Oogprofessional)