Kan iedereen mijn ogen meten?

Volgens de huidige wet is een opticien geen wettelijk beschermd beroep. Dit is dan ook de reden dat u voor een brilrecept tegenwoordig op meer plekken terecht kunt dan alleen bij uw opticien. De grote ketenbedrijven en drogisterij om de hoek staan al klaar met de scherpste prijzen. Zelfs online kunt u, geheel zelfstandig, een oogtest uitvoeren en zo de sterkte van uw ogen laten bepalen door de computer. Zo staat u binnen een kwartier met uw brilrecept op de stoep bij de dichtstbijzijnde brilverkoper. Een oogmeting lijkt zo bijna een koud kunstje! Of ligt het genuanceerder?

Een opticien heeft een jarenlange opleiding genoten waarvan het verrichten van een oogonderzoek een belangrijk onderdeel is. Hier wordt niet voor niets examen in afgelegd. Een gediplomeerde opticien heeft dus een extra scherpe blik. Dit is echter niet te zeggen bij interne cursussen, waarbij iedereen de titel ‘Opticien’ kan dragen.

Een opticien kijkt naast de scherpte tevens naar de gezondheid en samenwerking van de ogen. Ook kan hij tekenen van een oogaandoening detecteren en u wanneer nodig doorverwijzen. Deze aspecten worden vaak niet bekeken door de zelfbenoemde opticien. Wanneer u uw ogen wilt laten testen is het aan te raden om altijd naar een zelfstandige gediplomeerde opticien te gaan. Opticiens werkzaam in een zelfstandige optiekzaak beschikken over de kennis van een jarenlange opleiding. Zo adviseren zij u altijd de beste kijkoplossing.

Laat u dus nooit misleiden door optiekzaken die claimen een kwalitatief goede oogmeting te bieden zonder gediplomeerd opticien in huis. Bij een zelfstandige opticien bent u altijd verzekerd van een compleet oogonderzoek en een professionele blik.

Hans van Leeuwen

Hans van Leeuwen (Oogprofessional)